L’11 de febrer, l’ONU celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència per a reconèixer el seu potencial és aquest camp, i també per a promoure un major accés a les oportunitats educatives i professionals per a elles.

Al llarg de la història, moltes dones han demostrat un gran talent per a les ciències, però sovint se’ls ha ignorat o subestimat. Dones que han hagut de lluitar pel reconeixement i el respecte dins d’una comunitat científica dominada pels homes. No obstant això, aquestes dones no es van deixar intimidar i van aconseguir grans coses.

“No podem deixar que les percepcions limitades dels altres acaben definint-nos” – Virginia Satir.

 

EL PODER TRANSFORMADOR DE LA DONA EN LA CIÈNCIA I EN EL MÓN

Segons un informe del Pew Research Center, només el 29% dels professionals en els camps de la ciència i enginyeria són dones.

 

Aquesta bretxa de gènere s’ha mantingut constant des de l’any 2000. No obstant això, malgrat aquestes dificultats, hi ha moltes dones que han forjat una gran carrera en l’àmbit de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM).

En honor al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, volem destacar a 5 dones que han aconseguit i estan aconseguint tenir un impacte notable en el món científic i en la societat en general.

 

Ada Lovelace (Regne Unit, 1815-1852): va ser una visionària i pionera de la informàtica. Va ser la primera programadora que va revolucionar la ciència amb els seus coneixements matemàtics ideant el primer programa informàtic, que avui es coneix com el primer algorisme pensat per a ser processat per una màquina. Ada va reconèixer que aquestes màquines podrien fer molt més que executar càlculs matemàtics; creia que podrien usar-se per a crear tot tipus d’obres d’art i literatura. Aquesta visió li va valdre el sobrenom de “la dama dels números”.

 

Marie Curie Sklodowska (Polònia, 1867-1934): va ser la primera dona a guanyar un Premi Nobel i també la primera persona a guanyar dos Premis Nobel. Gràcies a la seua labor científica es van aconseguir descobrir maneres de combatre el càncer.

 

Rosalind Else Franklin (Regne Unit, 1920-1958): va ser una científica britànica especialitzada en l’estudi dels virus i que va contribuir significativament al descobriment de l’estructura de l’ADN. Encara que el seu treball va ser fonamental, va rebre molt poc reconeixement durant la seua vida. No obstant això, després de la seua mort, se’l va considerar una de les científiques més importants del segle XX.

 

Margarita Salas Falgueras (Espanya, 1938-2019): va ser una pionera en la ciència i una de les primeres dones a treballar com a investigadora en el camp de l’astrofísica i que va impulsar la presència femenina en la investigació científica espanyola. El seu gran descobriment va ser una tècnica per a amplificar l’ADN de xicotetes mostres orgàniques, canviant per sempre el futur de la genètica. Això va obrir la porta a molts avanços, donant lloc a proves d’ADN en medicina forense, oncologia i arqueologia. Amb aquesta senzilla però eficaç tècnica, va descobrir un nou món de possibilitats.

 

Dra. María Blasco: és una brillant científica i líder mundial en el camp de la investigació de l’envelliment. Segons la Revista Time, María Blasco és una de les científiques més influents del món. I no és per a menys, ja que la Dra. Blasco és la directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) a Madrid, Espanya. Gràcies al seu treball en el camp de l’oncologia, ha ajudat a salvar milers de vides i ha transformat la forma en què es combat el càncer.

 

Innombrables dones han fet història per la seua intel·ligència, perseverança i passió. Volem celebrar a totes les dones del món que han obert moltes portes a aquelles que volen complir els seus somnis amb la seua imparable fortalesa.

Que els seus llegats inspiren a xiquets i xiquetes a seguir els seus somnis i innovar en l’àrea que siga.